Positief juridisch nieuws april 2024
Trends & Ontwikkelingen
1 minuut leestijd

Vooruitgang en verantwoordelijkheid: Juridische ontwikkelingen in april 2024

April 2024 bracht opvallende juridische ontwikkelingen met zich mee, die zowel op nationaal als internationaal niveau de aandacht trokken. Van een baanbrekende veroordeling door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens tot nieuwe initiatieven gericht op het beschermen van fundamentele rechten binnen Nederland; belangrijke gebeurtenissen die het recht en de samenleving vormgeven:

1 Zwitserland schendt het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens 

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft voor de allereerste keer een Staat veroordeelt voor gebrek aan klimaatactie. Staten zijn op basis van mensenrechten verplicht om maatregelen te nemen om klimaatverandering tegen te gaan, en Zwitserland neemt hierin niet de nodige stappen. 

Een Zwitserse vereniging van oudere vrouwen, KlimaSeniorinnen, stapte naar het Hof. De gevolgen van klimaatverandering, zoals gevaarlijke hittegolven, hebben een impact op hun leefomstandigheden en de gezondheid. Volgens hen gaat dit tegen mensenrechten in. Daar is het Hof het mee eens. Een historische uitspraak!

2 Kabinet wil het demonstratierecht beschermen en doet onafhankelijk onderzoek

Steeds vaker overtreden bepaalde groepen demonstranten bewust de wet, waardoor er problemen ontstaan. Door te onderzoeken hoe andere landen hiermee omgaan, kan Nederland leren hoe demonstraties op een goede manier georganiseerd kunnen worden. Dit zal helpen om het demonstratierecht te behouden en te versterken, zodat mensen vrij en veilig hun stem kunnen laten horen.

3 Op naar een rookvrije generatie: tabaksaccijns zijn verhoogd

De Rijksoverheid wil samen met andere organisaties toe naar een rookvrije generatie in 2040. Eén van de stappen naar die generatie is het verhogen van accijns op tabak: dat gebeurde op 1 april 2024. Na de verhoging kost een pakje sigaretten in 2024 gemiddeld € 11,10. Ook voor andere producten, zoals sigaren, shag, volumetabak en heatsticks gaat de accijns omhoog. 

Conclusie

De wereld boekt vooruitgang op het gebied van juridische kwesties en het is duidelijk dat verantwoordelijkheid en samenwerking essentieel zijn voor het aanpakken van uitdagingen zoals klimaatverandering en volksgezondheid. We kijken hoopvol naar de rechtvaardige en duurzame toekomst.

Op de hoogte blijven van trends en ontwikkelingen in de wereld van legal? Bekijk ook onze andere artikelen. Volg ons ook op social media voor meer!

Wil jij aan de slag bij USG Legal? Bekijk onze vacatures of kom direct met ons in contact. Ben je starter in het juridisch vakgebied? Bekijk onze Academy.

Deel dit artikel