Positief juridisch nieuws: Maart 2024
Trends & Ontwikkelingen
1 minuut leestijd

Positief juridisch nieuws: Maart 2024

Maart 2024 heeft op juridisch gebied belangrijke stappen gezet in de richting van een rechtvaardigere en meer verantwoorde samenleving, met name binnen de Europese Unie.

De gebeurtenissen markeren een positieve verschuiving naar meer ethische en verantwoorde praktijken, zowel op het gebied van bedrijfsvoering als in het streven naar rechtvaardigheid en bescherming van individuele rechten:

1. EU eens over CSDDD-wet voor verantwoord ondernemen

De Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), een wet voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen, legt grote bedrijven een voorzorgsplicht op. Bedrijven moeten voortaan eerder signaleren en voorkomen dat zij in de productie mensenrechten schenden en het milieu of klimaat schaden. 

De EU-landen en het Europees Parlement sloten in december al een principeakkoord over de wet, maar landen als Duitsland, Frankrijk en Italiƫ stemden niet in. Toch heeft de wet deze maand de steun van de EU-landen gekregen. Dit is een mooie stap richting de eerlijkere economie van de toekomst.

2. Voorlopig akkoord over het voorstel voor een Dwangarbeidverordening

Op 5 maart hebben De Raad en het Europees Parlement een voorlopig akkoord bereikt over een verordening die het op de EU-markt brengen en aanbieden van met dwangarbeid vervaardigde producten verbiedt. 

De Dwangarbeidverordening is een regel die ervoor zorgt dat producten die gemaakt zijn door mensen die gedwongen worden om te werken, niet verkocht mogen worden op de markt van de Europese Unie. De regel is bedoeld om dwangarbeid te bestrijden en ervoor te zorgen dat bedrijven alleen producten verkopen die op een eerlijke manier zijn gemaakt. Ook is dit akkoord een stap richting de naleving van mensenrechten in de EU.

3. Wet seksuele misdrijven aangenomen

Op 19 maart 2024 is de Wet seksuele misdrijven met een ruime meerderheid aangenomen door de Eerste Kamer en zal vanaf 1 juli dit jaar gaan gelden. 

Deze nieuwe wet brengt verschillende nieuwe strafbepalingen met zich mee. Bijvoorbeeld, seksuele handelingen zonder instemming worden strafbaar gesteld. Iemand die seksueel contact heeft zonder toestemming van de ander kan worden vervolgd. Daarnaast worden meer vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag strafbaar gesteld, zoals seksuele intimidatie in zowel online als offline situaties. De wet regelt ook dat de maximale straffen voor bepaalde misdrijven worden verhoogd.

Conclusie

Deze juridische mijlpalen benadrukken het streven naar een eerlijkere economie, een rechtvaardigere samenleving en een betere bescherming van individuele rechten. Met deze positieve ontwikkelingen kijken we hoopvol naar de toekomst, waarin ethiek en rechtvaardigheid centraal staan in het Europese beleid en de wetgeving!

Op de hoogte blijven van trends en ontwikkelingen in de wereld van legal? Bekijk ook onze andere artikelen. Volg ons ook op social media voor meer!

Wil jij aan de slag bij USG Legal? Bekijk onze vacatures of kom direct met ons in contact. Ben je starter in het juridisch vakgebied? Bekijk onze Academy.

Deel dit artikel