Een dag in het leven van Charlotte Vanweersch als bezwaarjurist integrale beoordeling  USG Legal
Carrière
4 minuten leestijd

Een dag in het leven van Charlotte Vanweersch als Bezwaarjurist Integrale Beoordeling

Van professionele dansstudies tot een carrière in rechten: Dit is hoe Charlotte’s dagen er vandaag de dag uitzien. In dit artikel deelt Charlotte haar ervaringen, van de vroege ochtenden en wandelingen naar het station tot de diepgaande juridische onderzoeken en emotionele gesprekken met cliënten.

Korte voorstelronde! Wie ben je, wat doe jij voor USG Legal en wat is je achtergrond? 

“Mijn naam is Charlotte Vanweersch en ik ben 30 jaar oud. Ik ben een Zuid-Limburgse, maar woon op dit moment in ’s-Hertogenbosch. Ik ben sinds 1 maart 2024 in dienst bij USG Legal als Medior Bezwaarjurist Integrale Beoordeling. Dit houdt in dat ik bezwaren behandel van cliënten. 

Voordat ik Rechtsgeleerdheid ben gaan studeren aan de Universiteit van Maastricht, was ik in opleiding tot professioneel (ballet)danser. Ik heb het VWO gecombineerd met een vooropleiding dans. In mijn eindexamenjaar heb ik audities gedaan bij verschillende professionele dansopleidingen in zowel Nederland als in het buitenland. Na een positieve auditie uitslag heb ik ervoor gekozen om te gaan studeren in Leeds (UK). Toen der ter tijd stond zowel mijn professionele- als privéleven geheel in het teken van mezelf ontwikkelen tot de best mogelijke danser. Aan dit sprookje kwam helaas een einde nadat ik ernstig geblesseerd raakte.  

Na een revalidatieperiode van een jaar, besloot ik het roer om te gooien en te gaan studeren. Ik koos voor Rechtsgeleerdheid, omdat het een zeer brede studie is. Na mijn bachelor Rechtsgeleerdheid, heb ik mij verder gespecialiseerd in het Arbeids- en Ondernemingsrecht. 

Ik prijs mezelf een gelukkig mens dat ik, nadat ik mijn danscarrière moest laten varen, een nieuwe passie vond in het recht. 

Na mijn studie ging ik eerst werken als jurist op een advocatenkantoor. Het was een advocatenkantoor gespecialiseerd in arbeidsrecht voor de overheid, de zorg en het onderwijs. Daarnaast deden we zeer veel integriteitsonderzoeken binnen overheidsinstellingen. Ik heb hier ontzettend veel van geleerd. Ik heb uiteindelijk besloten om de switch te maken naar USG Legal, omdat ik graag een baan wilde waarin ik meer het gevoel had dat ik mensen ook daadwerkelijk aan het helpen was.” 

Hoe ziet een typische werkdag er voor jou uit?  

“Ik werk deels vanuit kantoor en deel vanuit huis. Ik ben een echt ochtendmens en begin dan ook graag vroeg met mijn werkzaamheden. 

Op kantoordagen gaat mijn wekker om 05:45 uur. Normaliter sla ik om 07:00 uur de deur achter mij dicht om naar het station te wandelen. Ik hou ervan om in de ochtend, als alles nog rustig is, buiten te lopen. Een heerlijke start van mijn dag. 

Ik werk van 08:00 uur tot 17:00 op kantoor. Qua werkzaamheden zien mijn dagen er altijd anders uit. De ene dag zit ik heel veel achter mijn computerscherm en ben ik voornamelijk juridisch onderzoekwerk aan het verrichten. Dit om de cliënten zoveel duidelijkheid als mogelijk te kunnen bieden met betrekking tot hun dossier of ik schrijf beslissingen op bezwaar. Er zijn echter ook kantoordagen dat je continu aan het telefoneren bent met advocaten van cliënten om hun vragen, met betrekking tot de schriftelijke reactie op hun bezwaarschrift, te beantwoorden of dat je hoorzittingen hebt.  

De complexiteit van de dossiers op mijn bureau en de drukte van mijn schema voor een specifieke dag bepalen of ik een pauze neem om te lunchen. Indien ik tijd heb, ga ik met een aantal collega’s buiten de deur lunchen. Er zijn ook dagen dat ik van tevoren weet dat ik geen tijd heb om te lunchen. In dat geval bereid ik de avond van tevoren mijn lunch, normaliter een salade, en eet ik deze de dag erna op, tussen het werken door en achter mijn bureau. 

Rond 17:30 uur stap ik in de trein terug naar ’s-Hertogenbosch. Als ik thuiskom ga ik vaak nog een uurtje wandelen. De buitenlucht helpt mij altijd om mijn hoofd leeg te maken.” 

Met welke taken en verantwoordelijkheden ben je gewoonlijk bezig? 

“Iedere werkdag houd ik mij bezig met het opstellen van schriftelijke reacties op bezwaarschriften. Om deze schriftelijke reacties op te kunnen stellen is een grondig juridisch- en feitenonderzoek vereist. Ik heb dagelijks contact met advocaten om de vragen van hun cliënten, met betrekking tot de schriftelijke reactie op het bezwaarschrift, te beantwoorden. Daarnaast begint het aantal ambtelijk voorgesprekken flink toe te nemen. Daardoor gaat er ook steeds meer tijd naar het voorbereiden van deze gesprekken. Ik vind het belangrijk om mijn dossierkennis goed op peil te hebben, zodat ik de cliënt zo goed als mogelijk te woord kan staan.” 

Kom je weleens uitdagende situaties tegen tijdens het werk? 

“Tijdens mijn werk kom ik ook dossiers tegen waarbij ik cliënten moet vertellen dat ze geen recht hebben op compensatie of dat ze geen recht hebben op méér compensatie. Wanneer je dan met ze belt, krijg je te maken met zeer veel emoties. Hun verhalen raken mij ook.  

Een aantal weken geleden had ik een dossier waarin schrijnende dingen waren gebeurd, maar ik op grond van de wet en rechtspraak toch niet méér compensatie kon geven. Vervolgens heb ik met de cliënt gesproken en zij reageerde vanzelfsprekend heel emotioneel. Het was een moeilijk gesprek. Ik betrapte mij er dan ook op dat ik gedurende een week, ook in mijn privétijd, veel aan deze persoon heb gedacht en het heel erg vond dat ik niet meer voor haar kon betekenen.” 

Na verloop van tijd leer je deze emoties achter te laten op kantoor. Het is belangrijk om empathisch vermogen te hebben, maar je niet te veel door de emoties te laten leiden. 

Hoe werk je samen met andere teamleden of cliënten door de dag heen? 

“Als ik vragen heb met betrekking tot een casus, staan er altijd collega’s klaar om mij te helpen. Je kan altijd terecht bij directe collega’s, maar ook bij Senior juristen uit andere teams. Collega’s sparren veel met elkaar over inhoudelijke vraagstukken.  

Daarnaast is er altijd ruimte om stoom af te blazen bij collega’s wanneer je een moeilijk gesprek of een hoorzitting hebt gehad. Voor zeer complexe vraagstukken kun je altijd terecht bij de Vaktechnisch Adviseur (VTA). De VTA staat altijd telefonisch, per mail, of fysiek voor je klaar om te helpen bij moeilijke dossiers.  

De communicatie binnen Team Bezwaar Integrale Beoordeling is heel open en helder. Het is een gezellig team met een grote verscheidenheid aan persoonlijkheden.” 

Welke taken op een typische werkdag vind je het leukste en geven je voldoening? 

“Ik haal voldoening uit het feit als ik weet dat ik mijn cliënten écht heb kunnen helpen. Wanneer ik hen kan berichten dat wij alsnog gaan besluiten om compensatie toe te kennen, krijg ik een enorme boost. Ik ben me er echter altijd van bewust dat geld niet gelukkig maakt. Mijn cliënten hebben vaak veel geleden en dat kan geen enkel bedrag goedmaken. Ik hoop altijd dat zij zich ook echt gehoord hebben gevoeld, wanneer ik een dossier kan sluiten.” 

Wil jij net als Charlotte aan de slag bij USG Legal? Bekijk onze vacatures of kom direct met ons in contact. Ben je starter in het juridisch vakgebied? Bekijk onze Academy

Deel dit artikel