Rob Schouten’s werkjubileum: Een jaar bij USG Legal als interim jurist
Carrière
3 minuten leestijd

Rob’s werkjubileum: Een jaar bij USG Legal

Attentie: Rob werkt al een jaar bij USG Legal. Tijd om dit werkjubileum te vieren. Hij startte afgelopen jaar aan de USG Legal Academy en begon in die tijd ook zijn eerste (en huidige) opdracht als Juridisch Medewerker. Nu waren wij benieuwd: Hoe zag dit jaar eruit? Wat vindt hij van het werken bij USG Legal? En wat staat er op de planning?

Korte voorstelronde: vertel eens wat over jezelf! 

“Mijn naam is Rob Schouten en ik ben 29 jaar. Ik heb Rechten aan de Universiteit van Amsterdam gestudeerd. Ik woon met mijn kat Björn in Almere. In mijn vrije tijd ben ik graag met vrienden, lees ik graag een goed boek of kijk ik voor de zoveelste keer een aflevering van de serie Friends. Daarnaast ben ik geïnteresseerd in geschiedenis en probeer ik regelmatig te sporten.” 

Hoe ben je terechtgekomen bij ons en wat trok je aan om te werken als interimmer? 

“Na het behalen van mijn opleiding ging ik opzoek naar mijn eerste juridische baan en kwam ik via zoekmachines al snel uit bij USG Legal. Naast het brede aanbod van opdrachten was het mooi meegenomen dat de vestigingsplaats in Almere is.”  

Het sprak mij aan om als interimmer te werken, omdat het een prettige manier is om juridische ervaring op te doen. Hoewel een opdracht van tijdelijke aard is, heb je als interimmer vastigheid bij de detacheerder. Het is fijn om flexibel te zijn, maar tegelijkertijd ook zekerheid te hebben.

Wat zijn volgens jou de voordelen van werken als interimmer, en zijn er ook uitdagingen die je hebt ondervonden? Hoe ben je daarmee omgegaan? 

“Als interimmer kun je verschillende projecten in uiteenlopende sectoren en organisaties verrichten. Dit zorgt voor de nodige ervaring en de mogelijkheid om snel nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Daarnaast breid je je netwerk uit door bij verschillende bedrijven te werken, wat kan leiden tot andere opdrachten.” 

Interim opdrachten zijn altijd tijdelijk en dat kan leiden tot onzekerheid over langdurige werkzekerheid. Dit is in mijn ogen een uitdaging. Ik heb ontdekt dat het verstandig is om tijdig vóór het einde van de opdracht jezelf over nieuwe opdrachten te informeren.

Kun je ons vertellen over enkele van de opdrachten die je hebt uitgevoerd sinds je in dienst bent bij ons?  

“Ik heb de USG Legal Academy gevolgd. Toen heb ik gesolliciteerd op de functie Juridisch Medewerker bij de adviescommissie voor bezwaarschriften. Na een prettig kennismakingsgesprek is dat mijn eerste opdracht geworden en zit ik daar nu nog steeds! Het was vooral fijn om mijn juridische kennis in de praktijk te gebruiken.  

Als juridisch medewerker ondersteun ik de adviescommissie bij het behandelen van bezwaarschriften. Daarbij zorg ik voor een goed verloop van de bezwaarprocedure. Taken hierbij zijn voorbereidingen (zoals instrueren en processtukken verzamelen), hoorverslagen schrijven en de afronding van het proces bewaken.” 

Hoe zou je de werkcultuur op je huidige opdracht omschrijven? 

“De werkcultuur zou ik omschrijven als informeel, maar formeel wanneer het nodig is. Mijn rol brengt de nodige lading met zich mee. Daarom is het heel fijn dat er met collega’s onderling een goede verstandhouding is, zodat we elkaar op allerlei gebieden kunnen steunen.” 

Wat heb je geleerd tijdens je tijd bij ons? Zijn er specifieke vaardigheden die je hebt ontwikkeld? 

“Wat ik vooral heb geleerd is hoe het er in een professionele juridische werkomgeving aan toegaat. Bijvoorbeeld het met verschillende afdelingen samenwerken en zorgen dat de communicatie goed verloopt. Door het vele schrijven heb ik grote vorderingen kunnen maken op het gebied van juridische taalbeheersing.  

Verder had ik alvorens mijn eerste opdracht meerdere cursussen gevolgd, zoals de Lean Yellow Belt. Tijdens deze cursus leer je de basis van het ‘Lean-systeem’. Lean is een methode waarmee je effectiever en efficiënter kan werken, en naar mijn idee is dit een waardige training om mee te nemen naar de professionele werkomgeving.” 

Hoe zou je de ondersteuning en begeleiding vanuit USG Legal beschrijven tijdens je opdrachten? 

“De ondersteuning en begeleiding vanuit USG Legal ervaar ik als zeer fijn. Ik heb een persoonlijke  resourcemanager waarmee ik regelmatig contact heb. Met hem kan ik het hebben over zowel persoonlijke- als werkgerelateerde zaken. Hij is erg betrokken en staat altijd klaar om me te helpen!” 

Zie je kansen voor professionele groei en ontwikkeling? Zo ja, op welke gebieden? 

“Er is natuurlijk altijd ruimte voor professionele groei en ontwikkeling.” 

USG Legal biedt opleidingsmogelijkheden door verschillende cursussen aan te bieden – cursussen die op jouw persoonlijke behoeften aansluiten.

“Een training in juridische schrijfvaardigheid zal zeker goed te pas komen in mijn nieuwe functie als senior secretaris, een rol die normaliter is weggelegd voor diegene met een master. Dankzij de ondersteuning van zowel USG Legal als mijn huidige opdrachtgever is dat een stap die ik binnen een jaar heb mogen maken.” 

Hoe zie je je toekomst bij ons voor je? Heb je specifieke doelen of ambities die je wilt bereiken? Een vijf-jaren plan? 

“Ik kijk uit naar een langdurige samenwerking met USG Legal. Op 1 september zal ik starten met mijn nieuwe opdracht bij de adviescommissie voor bezwaarschriften als Senior Secretaris. Ik ga me volledig inzetten op deze nieuwe opdracht. Daarnaast is het plan om volgend jaar met een juridische master te starten. Genoeg om mij de aankomende tijd mee bezig te houden!” 

Wil jij net als Rob aan de slag bij USG Legal? Bekijk onze vacatures , lees meer over het werken als interim jurist of kom direct met ons in contact. Ben je starter in het juridisch vakgebied? Bekijk onze Academy.   

Deel dit artikel