Stress op de werkvloer als jurist: 3 essentiële tips
Carrière
1 minuut leestijd

Stress op de werkvloer als jurist: 3 essentiële tips

Het beroep van een jurist staat niet gelijk aan het hebben van stress. Althans, dat hoort niet zo te zijn. Toch blijkt het steeds vaker voor te komen dat het stressgehalte onderling juristen toeneemt.

Ons brein presteert aanzienlijk minder onder stress. Onderzoek vanuit de Amerikaanse universiteit Yale toont aan dat stress zelfs kan leiden tot het krimpen van het brein. Dit is voor niemand wenselijk. Om dit proces tegen te gaan, zijn er meerdere technieken gevonden die helpen om de hersenen in optimale conditie te houden. Haal hier als juridisch professional je profijt uit. 

Hoe ervaar je stress?

Stress heeft verschillende oorzaken. Zo kan het liggen aan de hoeveelheid werk, strakke deadlines of dat je wel genoeg kennis en vaardigheden bezit om je taken efficiënt uit te voeren. Met deze pijlers in gedachten, kan je al bedenken of jij wellicht te veel stress ervaart. Het is dan juist belangrijk om te weten hoe je hiermee omgaat.  Begin alvast met deze volgende drie tips. 

Tip 1: Zelfbescherming

Stel grenzen en durf “nee”  te zeggen als je agenda te vol wordt. Zo voorkom je dat het te veel voor je wordt. Een nieuwe opdracht aannemen terwijl je niet genoeg ruimte hebt, maakt niemand blij. Niet alleen die nieuwe, maar al jouw lopende opdrachten gaan hieronder lijden. 

Probeer het de volgende keer! Zeg een keer “nee”. Neem hierna een rustmoment en reflecteer. Stopte de wereld met draaien? Of bleef de wereld draaien, nam iemand anders de opdracht aan en ervaarde jij meer rust?

Tip 2: Energiegever

Neem tussen de middag bewust pauze. Ga weg van je bureau! Natuurlijk is dat een groot cliché, maar ga eens naar buiten voor een wandeling. Eerder las je dat stress het brein kan doen krimpen – zo laat ander onderzoek zien dat een wandeling van 45 minuten dit tegengaat. 

En nee, je hebt je telefoon niet nodig. Door bewust aanwezig te zijn in de buitenlucht krijg je meer energie. Daarna kun je je weer volledig focussen op je werk. Mocht je dit écht niet kunnen? Laat dan tenminste je werktelefoon achter. 

Tip 3: Timemanagement

Groepeer vergelijkbare taken en voer ze achter elkaar uit in plaats van ze verspreid door de dag te doen. Zo behoud je makkelijker je focus. Je voorkomt zo dat je wordt meegesleurd door alle ad-hoc zaken. Ook bespaart het je hersens energie omdat je niet steeds hoeft te schakelen tussen bepaalde taken. 

Conclusie

Stress voorkomen ligt bij jou: Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen! Dat vinden we bij USG Legal ook. Als werkgever helpen we je en stellen we samen doelen. Ook bieden we workshops en trainingen aan om je verder te ontwikkelen in zowel persoonlijke als professionele vaardigheden.

Meer weten? Neem direct contact met ons op! Ben jij starter in het juridisch vakgebied? Bekijk dan eens onze Academy.

Deel dit artikel