USG LEGAL | Recruiter Bobby geeft 5 tips voor tijdens het solliciteren op jouw volgende legal job
Carrière
2 minuten leestijd

Recruiter Bobby geeft 5 tips voor tijdens het solliciteren op jouw volgende legal job

Solliciteren naar een juridische functie kan een uitdagend proces zijn, vooral in een competitieve markt. USG Legal Recruiter Bobby Hofstee deelt vijf waardevolle tips die je helpen om op te vallen en vergroten je kansen op een succesvolle sollicitatie te vergroten. Of je nu net begint in de juridische wereld of op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, deze adviezen zijn bedoeld om je te helpen tijdens je sollicitatie!

1. Heb je geen of weinig juridische(schrijf)ervaring? Wees origineel en ontwikkel een juridische blog of vlog en voeg toe aan je cv. 

Een blog of vlog over juridische onderwerpen kan je kennis en passie voor het vakgebied laten zien en ook je communicatievaardigheden onder de aandacht brengen. Hier zijn een aantal ideeën voor de inhoud: 

  • Juridische analyse: schrijf over recente juridische ontwikkelingen, uitspraken of wetgeving. 
  • Praktische tips: bied praktische tips voor juridische professionals of cliënten. 
  • Interviews: voer interviews met andere juristen of experts uit de sector. 

2. Schrijf je werkzaamheden duidelijk en gedetailleerd uit bij je werkervaring.  

Veel opdrachtgevers vinden het belangrijk om dit terug te zien. Bij het beschrijven van je werkervaring in je CV of sollicitatiebrief is het een goed idee om duidelijk en gedetailleerd je werkzaamheden te beschrijven. Dit betekent dat je niet alleen de functietitels en de periode waarin je de functie vervulde vermeldt, maar ook specifieke taken, verantwoordelijkheden en behaalde resultaten. 

3. Toon je schrijfvaardigheid 

Schriftelijke communicatie is een belangrijke vaardigheid in veel beroepen, en dit geldt in het bijzonder voor juristen. Als jurist moet je complexe ideeën helder en overtuigend overbrengen, zowel mondeling als schriftelijk. Daarom is het tonen van je schrijfvaardigheid in je sollicitatie cruciaal. Je sollicitatiebrief, CV en eventuele aanvullende documenten zijn niet alleen een middel om je ervaring en kwalificaties te delen, maar ook een kans om te laten zien dat je effectief en professioneel kunt schrijven. 

4. Personaliseer je sollicitatiebrief en CV 

Het is een goed idee om je sollicitatiebrief en CV aan te passen aan de specifieke functie en het kantoor of de organisatie waar je solliciteert. Hoe doe je dit? 

  • Onderzoek: Doe onderzoek naar de organisatie, hun specialisaties, recent nieuws en de bedrijfscultuur. 
  • Relevante ervaring: Benadruk ervaring en vaardigheden die direct relevant zijn voor de functie. Als je solliciteert voor een positie in arbeidsrecht, focus dan op je ervaring in dat rechtsgebied. 
  • Unieke bijdrage: Leg uit hoe je unieke vaardigheden en ervaringen een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan het bedrijf. 

5. Deze komt natuurlijk altijd weer terug: Bereid je goed voor op het sollicitatiegesprek 

Een goede voorbereiding op het sollicitatiegesprek is essentieel om een sterke indruk te maken. Dit is hoe je dit doet: 

  • Mogelijke vragen: Bereid antwoorden voor op veelvoorkomende vragen zoals je motivatie, je grootste juridische uitdagingen en je lange termijn carrièreplannen. 
  • Cases en voorbeelden: wees klaar om specifieke voorbeelden te geven van zaken waaraan je hebt gewerkt, inclusief de juridische strategieën die je hebt toegepast en de uitkomsten. Heb je nog niet zoveel ervaring? Reflecteer naar projecten tijdens je studie.  
  • Vragen voor de werkgever: bereid vragen voor die je aan de werkgever kunt stellen om te laten zien dat je geïnteresseerd en betrokken bent. 

Ga jij aan de slag met deze tips?

Het sollicitatieproces kan intimiderend zijn, maar met de juiste voorbereiding en een doordachte aanpak kun je jezelf onderscheiden in het veld. Door Bobby’s tips op te volgen, vergroot je niet alleen je kansen op een uitnodiging voor een gesprek, maar laat je ook een blijvende indruk achter bij potentiële werkgevers. 

Wil jij aan de slag als juridisch professional bij USG Legal? Bekijk onze vacatures. Meer weten? Neem direct contact met ons op! Ben jij starter in het juridisch vakgebied? Bekijk dan eens onze Academy

Deel dit artikel